[...] komórki i je niszczy. Zapobieganie wysokim skokom cukru we krwi będzie chroniło nasze stawy przed działaniami tego typu. Zazwyczaj wykorzystuje się tutaj suplementację ALA w ilości 300-600 mg na dobę, chromu 200 mg i berberyny 300-600 mg na dobę. Suplementy tego typu powinniśmy stosować do porcji węglowodanów w diecie. Podsumowanie [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] w naszym ciele. Oznacza to, że wykorzystywanie posiłków bogatych w węglowodany będzie skuteczniej wykorzystywane przez nasze mięśnie. Głównie wyróżniamy tutaj kwas ALA, chrom, berberyna, kwasy omega 3 czy gymnema sylvestre. Zazwyczaj każda osoba planując program budowania masy powinna wykorzystać tego typu dodatki. Mieszanki [...]
[...] (m.in. glukuronolakton, polifenole pochodzące z jabłka i winogron) wspomagać mogą nawet najcięższe treningi. Producent zadbał także o aspekt ochrony zdrowia i wspierania redukcji tłuszczu (dzięki zawartości m.in. ekstraktu z zielonej kawy, ekstrakt z zielonej herbaty, ALA, minerałów). Przy jej produkcji sięgnięto po najwyższej jakości składniki.
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
[...] łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. W skład Omega 3 wchodzą: kwas dokozaheksaenowy (DHA) kwas eikozapentaenowy (EPA) kwas α-linolenowy (ALA) Zarówno kwasy DHA i EPA, jak również ALA pełnią masę funkcji w organizmie i mają na niego niepodważalnie korzystny wpływ. W pracy mózgu szczególnie ważną rolę odgrywa [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
[...] omega-3, wcale nie sprzyja zdrowiu (indukuje stan zapalny, co ma wpływ na raka i ryzyko sercowo-naczyniowe). Niestety w roślinach znajdujemy głównie kwas α-linolenowy (ALA). Pozostałe, kluczowe kwasy omega-3 (EPA/DHA) występują np. w rybach: Sprawdź artykuł! Na koniec warto pamiętać, iż owoce, warzywa również mogą być skażone np. ołowiem, [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
Dziś o godzinie 16.00 odbył się długo wyczekiwany “wielki” trening Ali Soroczyńskiej z Aliną Pettke w Gdańsku! Były katowane nogi i bicki- czyli ulubiona partia Aliny. Przy okazji wizyty nad morzem, Alusia przeszła również metamorfozę u fryzjera- Jonasza Pulchnego. Fit- maniaczka Ala już od dawna zapowiadała swój przyjazd do Gdańska. [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w kwasy omega-3, takie jak te zawarte w oleju rybnym. Warto jednak wiedzieć, że kwasy ALA przynoszą wiele podobnych [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]